
 

 

 

 

 
Philadelphia Board of Ethics 

Non-Public Board Opinion No. 2021-003 
March 17, 2021 

Re: Application of Ethics Rules to City Officer’s Unpaid Service on 
Governmental Body 

Dear City Officer, 

You have requested a non-public opinion advising you as to the extent to which the 
City’s Ethics Code will limit your ability to interact with City officials on behalf of a 
governmental body (“the Entity”) of which you are a board member.1 As described in detail 
below, you are advised that Section 20-602 does not apply to interactions you may have with 
City officials on behalf of the Entity.  

I. Jurisdiction  

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia Home 
Rule Charter and City Code provisions pertaining to ethical matters, including the City’s Ethics 
Code (Philadelphia Code Chapter 20-600). Home Rule Charter Section 4-1100 and Philadelphia 
Code Chapter 20-600 authorize the Board to render advisory opinions concerning a City officer’s 
proposed future conduct. Board Regulation No. 4 describes the procedures related to seeking an 
advisory opinion and for requesting reconsideration of an advisory opinion issued by the Board. 

Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” with the 
Law Department to advise on the application of the State Ethics Act. Our advice on the State 
Ethics Act, however, does not provide protection from possible enforcement by the State Ethics 
Commission. Guidance on the State Ethics Act that would provide such protection must come 
from either the Law Department or the State Ethics Commission. 

  

 
1 Prior to your appointment, Board staff advised you that your position on the board of the Entity 
will not give rise to a conflict of interest under either City or State law. See Board Opinion 2016-002, pg. 
16;  Opinion of the Commission, 01-005, pg. 7 (“The elements of a conflict of interest do not encompass 
a pecuniary benefit which flows solely to a governmental body rather than a business.”) 
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II. Background 

You are a City officer and are a member of the board of the Entity, a governmental body 
that is separate from the City of Philadelphia. You have shared with Board Staff that you 
maintain a “wall” between your City office and the Entity in order to ensure that the business of 
the two does not become mixed. 

III. Representation of the Entity in Transactions Involving the City 

Philadelphia Code Section 20-602(1)(a) provides:  

No member of the Council nor other City officer or employee shall assist 
another person by representing him directly or indirectly as his agent or 
attorney, whether or not for compensation, in any transaction involving the 
City. This Section shall not apply to any assistance rendered by any member of 
Council or other City officer or employee in the course of or incident to his 
official duties... 

The Board has not previously considered the extent to which this provision would apply 
to an elected official who serves as an unpaid member of another government body, such as the 
Entity.2 The representation restriction found at Section 20-602 was part of the original Ethics 
Code that City Council enacted in 1962 following a report by the Committee on Improvement in 
Municipal Standards and Practices, which Mayor Richardson Dilworth had empaneled in 1961. 
As explained in the report, and in testimony before City Council on the legislation, the purpose 
of Section 20-602 was to limit representation by City officers and employees “of the private 
interests of others” in transactions involving the City. Report of the Committee, pg. 8 (emphasis 
added); see also pg. 13-14.  

Section 20-602(1)(a) states that a City officer shall not assist “another person” in a 
transaction involving the City. When Council enacted Section 20-602(1)(a), “person” was not a 
defined term in the Ethics Code. It was, however, defined in the Philadelphia Code’s general 
definitions section (found at Code Section 1-103) as: 

An individual, partnership, corporation, or association, including those acting in 
a fiduciary or representative capacity whether appointed by a court or otherwise. 
Whenever used in any clause prescribing or imposing a penalty, the term "person" 
as applied to partnerships or associations shall include the partners or members 
thereof, and if applied to corporations, the officers thereof.  

 
2 In Board Opinion 2016-002 we advised that “a Land Bank board member who is a board member or 
employee of a related agency may not represent that agency or organization as an agent or attorney in 
transactions involving the Land Bank, but under the Ethics Code, the Land Bank board member is 
generally permitted to take official action in matters that involve the related agency or organization.” Pg. 
15-16. Because that question concerned an individual who was not employed by the City but was rather 
an employee or officer of a City-related agency, it is the opposite of the situation before us today and does 
not bear on the holding in this Opinion. 

https://codelibrary.amlegal.com/codes/philadelphia/latest/philadelphia_pa/0-0-0-216960
https://codelibrary.amlegal.com/codes/philadelphia/latest/philadelphia_pa/0-0-0-184500
https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2016-002.pdf
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Notably, this definition does not include a term such as “government body.”  

The definition of person in the Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600) was 
added in 1982 when the City Council amended the Ethics Code to add the financial disclosure 
requirements of Section 20-610. The Ethics Code defines the “person” as: “A business, 
individual, corporation, non-profit, union, association, firm, partnership, committee, political 
committee, club, or other organization or group of persons.”3 § 20-601(20). As with the 
definition in Section 1-103, the definition at Section 20-601(20) does not include a term such as 
“government body.” 

The Board considered the definition of “person” at Section 20-601(20) in Opinion 2017-
002, which addressed whether Section 20-610 requires a filer to disclose event tickets received 
from the City. The main holding of that opinion has been superseded by a recent amendment to 
Section 20-610,4 but in a footnote, the Board found that since the City is “a governmental 
organization and municipal corporation, the City of Philadelphia satisfies [the] definition” of 
person in the Ethics Code because the definition includes the terms “corporation” and 
“organization.” See fn. 4, pg. 3.  

While the Entity is “a body corporate and politic” (as is the City) and is, in the generic 
sense, an organization, neither term, in its common usage, would typically be used to describe 
such a government body. Philadelphia Code Section 1-103(3) provides that any word “not 
specifically defined in the Code shall be construed according to its common usage.” In addition, 
as expressed in the cannon of construction noscitur a sociis,5 “a word is known by the company 
it keeps” and, moreover, “words grouped in a list should be given related meaning.” See Jarecki 
v. G.D. Searle & Co., 367 U.S. 303, 307 (1961); Dole v. United Steelworkers of Am., 494 U.S. 
26, 36 (1990). The definition of person in the Ethics Code includes 14 different terms, none of 
which would commonly be understood to mean public or government entities.  

  

 
3 The term “non-profit” was added to the definition in 2014.    
4 Code § 20-610(2)(f) now explicitly states that a filer need not disclose tickets received from the City.  
5 Literally translated as, “it is known by its fellows.” 
 

https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2017-002.pdf
https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2017-002.pdf
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Courts have frequently confronted the question of whether the term “corporation” in a 
statutory definition of “person” should be interpreted to cover a municipal corporation. See 
survey of cases in City of Clinton, Ark. v. Pilgrim's Pride Corp., 653 F. Supp. 2d 669, 672-73 
(N.D. Tex. 2009), affd, 632 F.3d 148 (5th Cir. 2010). The cases that find that a municipal 
corporation is covered by the term “corporation” typically concern “statutory definitions that 
clearly include governmental divisions or that contain broad language that lend themselves to the 
conclusion that a municipality was meant to be included in the term ‘person’.” Id. at 673.6 While 
not a municipal corporation, the same considerations seem to us relevant to determining whether 
the term “corporation” should be read to apply to a governmental “body corporate and politic.”    

It is also instructive to consider the legislative history on this point. When the definition 
of person was added to the Ethics Code in 1982, it appears that the text for the definition was 
copied verbatim from the State Ethics Act. In 1984, the State Ethics Commission held that the 
State Ethics Act’s post-employment restriction did not prevent an individual from representing a 
new government employer before their former government body. See Opinion of the 
Commission 84-019 (Hagan). In 1989, the State legislature amended the definition of person in 
the State Ethics Act specifically to add the term “governmental body.” See H.B. 75 (1989), as 
amended & approved June 12, 1989, Printer’s No. 2027, pgs. 8-9, ln. 29-1. In 1995, the 
Commission held that, because of the addition of the term “governmental body” to the definition 
of person, the State Ethics Act now prevents an individual from representing a new government 
employer before their former governmental body. See  Opinion of the Commission 95-007 
(Ledebur).  

Based on the foregoing examination of the language of the ordinance, its legislative 
history, the relevant authorities, and how the comparable provision in the State Ethics Act has 
been construed, we find that the definition of person, as applied to Section 20-602, should not be 
read to include a governmental body such as the Entity. With that in mind, and considering the 
intent of Section 20-602, as expressed in the relevant legislative history, we hold that Section 20-
602 does not apply to interactions you may have with City officials on behalf of the Entity.  

  

 
6 In Pennsylvania, for example, the Commonwealth Court has held that the term “corporation” in the 
definition of “employer” in the Wage Payment and Collection Law should not be construed to cover 
municipal corporations. See Philipsburg-Osceola Educ. Ass’n by Porter v. Philipsburg-Osceola School 
District, 633 A.2d 220 (Pa. Commw. 1993); Huffman v. Borough of Millvale, 591 A.2d 1137, 1139 (Pa. 
Commw. 1991. But see, Meyer v. Community College of Beaver County, 30 A.3d 587 (2011) 
(distinguishing Huffman in finding that the definition of “person” in the Unfair Trade Practices and 
Consumer Protection Law covers local agencies because of the particular purposes of that Law and 
because the definition includes the term “any other legal entities”). 

https://www.ethicsrulings.pa.gov/WebLink/DocView.aspx?id=37061&searchid=05667f12-9488-4ebd-9d13-11a16740a6a4&dbid=0&repo=EthicsLF8
https://www.ethicsrulings.pa.gov/WebLink/DocView.aspx?id=37061&searchid=05667f12-9488-4ebd-9d13-11a16740a6a4&dbid=0&repo=EthicsLF8
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.legis.state.pa.us%2Fcfdocs%2Flegis%2FPN%2FPublic%2FbtCheck.cfm%3FtxtType%3DHTM%26sessYr%3D1989%26sessInd%3D0%26billBody%3DH%26billTyp%3DB%26billNbr%3D0075%26pn%3D2027&data=04%7C01%7CMichael.Cooke%40phila.gov%7C0333ea155aeb447bdeda08d8e5763424%7C2046864f68ea497daf34a6629a6cd700%7C0%7C0%7C637511643133978999%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=BDJG%2BDIecJO3wcMhy1rQKiotnafsbgL0BJ3ElV0VMAE%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ethicsrulings.pa.gov%2FWebLink%2FDocView.aspx%3Fid%3D37246%26searchid%3Dcd70e164-a998-47db-83fa-eaecf0c56018%26dbid%3D0%26repo%3DEthicsLF8&data=04%7C01%7CMichael.Cooke%40phila.gov%7Cac2ef044f157487a686a08d8e3ffe1ee%7C2046864f68ea497daf34a6629a6cd700%7C0%7C0%7C637510035450274283%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=jOjSXh65KCx7ZtYzU0Q9%2BE6i2JP85Eal2yA9IPaiXEE%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.ethicsrulings.pa.gov%2FWebLink%2FDocView.aspx%3Fid%3D37246%26searchid%3Dcd70e164-a998-47db-83fa-eaecf0c56018%26dbid%3D0%26repo%3DEthicsLF8&data=04%7C01%7CMichael.Cooke%40phila.gov%7Cac2ef044f157487a686a08d8e3ffe1ee%7C2046864f68ea497daf34a6629a6cd700%7C0%7C0%7C637510035450274283%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=jOjSXh65KCx7ZtYzU0Q9%2BE6i2JP85Eal2yA9IPaiXEE%3D&reserved=0
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We note, however, that while Section 20-602 does not apply to you in this instance, you 
are, of course, constrained by your oath of office to act “with fidelity” to the City. See 
Philadelphia Code § 20-102. As a safeguard, we advise that you do not represent the Entity 
before your City department or in any matters that directly involve your City department.  

IV. Conclusion 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 
seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the facts 
you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable reliance on 
opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within the Board’s 
jurisdiction, unless they have omitted or misstated material facts in their requests. § 20- 
606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12.  

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made public. 
As required by the Ethics Code, a version of the Opinion that has been redacted to conceal facts 
that are reasonably likely to identify you is being made public. If you have any questions, please 
contact General Counsel staff. 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

          /s/Michael H. Reed 
  

Michael H. Reed, Esq., Chair 
Judge Phyllis W. Beck, (Ret.), Vice-Chair 

Sanjuanita González, Esq., Member 
Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member 

JoAnne A. Epps, Esq., Member 

https://codelibrary.amlegal.com/codes/philadelphia/latest/philadelphia_pa/0-0-0-216691

